Drugo julijsko nedeljo smo se zbrali na 12. telški žetvi, ki jo prirejamo vsako leto Ljudske pevke s Telč v okviru Kulturno športnega društva Telče.

13. JULIJA 1252 je bila prvič v pisnih virih omenjena vas Telče. Leta 2002 smo praznovali 750 letnico prve omembe v pisnih virih. To dokazuje, da ima vas Telče že dolgo in pestro zgodovino.

Pred 12 leti smo se odločili, da bi v spomin na to obletnico na Telčah priredili vsako leto spominsko prireditev. Bogata kulturna zapuščina prednikov so prav gotovo ljudske pesmi. Zato smo se odločili za srečanje ljudskih pevcev, ki smo ga simbolično poimenovali Telška žetev.

Leta 2004 smo priredili prvo srečanje, na katero smo povabili pevke in pevce bližnjih krajev in do danes je prireditev potekala vsako leto in vedno bila zelo lepo obiskana in bogata.. Z nastopi ljudskih pevk širom Slovenije so se širila tudi poznanstva in tako se je na prireditvah v preteklih letih tu pri nas zvrstilo veliko skupin pevcev iz raznih krajev. Petje ljudskih pesmi je resnično pravo poslanstvo in dragocena dediščina, ki jo pevci prenašamo mladim rodovom. Letošnje prireditve so se udeležili : Ljudski godci TRIO VETRNICA, PEVSKA SKUPINA LIPA, PEVCI ŠEŠČE-6ČEin LJUDSKE PEVKE S TELČ. Za humoristično plat pa sta poskrbela MARTIN IN MICKA, ki sta nepogrešljiva na naših srečanjih.

Prireditev je vsem udeležencem prinesla obilo dobre volje in pa užitkov ob prijetnem petju in nastopu naših gostov.